Otomatik Vites Mi Manuel Vites Mi?

otomatik vites mi manuel vites mi


Otomobil dünyasında kullanıcılar arasında otomatik vites mi manuel vites mi araba daha kullanışlı olur gibi bir tartışma bulunmaktadır. Kimi otomobil tutkunları araba kullandığını daha iyi hissettirmesi nedeniyle manuel vites otomobillerin daha iyi olduğunu savunur. Ancak bazı kullanıcılar da vites değiştirme zorunluluğu olmaması nedeniyle otomatik araçları tercih ettiklerini söylerler.
Bu makale ile hem manuel hem de otomatik otomobillerin özellikleri karşılaştırılacak böylece kullanıcıların daha iyi tercih yapması amaçlanacaktır.


Otomatik Vites ve Manuel Vites Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki araç türü arasındaki esas fark şanzımanların çalışma prensiplerinde olan farktan kaynaklanmaktadır. Manuel vites araçta sürücü vitesi kendisi ayarlar. Otomatik viteste ise sürücü vites değiştirmez. Aracın kendisi otomobilin yaptığı devire göre vitesi arttırır ya da düşürür. İki araç türü arasındaki bu küçük fark; aracın performansını ve yakıt tüketimini doğrudan etkiler.

Manuel Vites Otomobillerin Avantajları Nelerdir?

Manuel vites araçların en temel avantajı yaptığı düşük yakıt tüketimidir. Vites sürücü tarafından değiştirildiği için araba daha az yakıt yakar. Bu nedenle otomatik vitese göre manuel vitesin daha az yakıt harcadığını söyleyebiliriz.
Ancak otomobil sektöründe gerçekleşen gelişmelerle birlikte otomatik araçların da daha az yakıt harcamaya başladığını söyleyebiliriz.
Manuel araçların bir diğer avantajı da fiyatlarının ucuz olmasıdır. Ayrıca manuel vites araçlar arızalandığında otomatik araçlara göre daha az masraf çıkarırlar. Çünkü otomatik araçlar nispeten daha yeni teknoloji ve motora sahiptir. Bu nedenle arızalandıklarında masrafları daha çok olur.


Otomatik Vites Otomobillerin Avantajı Nedir?

Otomatik Vites
Yukarıda bahsettiğimiz gibi otomatik araçlar manuel viteslere göre daha pahalı ve masraflı oldukları doğru bir tanımlama. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte otomatik araçların sahip oldukları teknoloji de gelişme gösteriyor.
Bununla birlikte otomatik vites araçlar yolların durumuna ve çeşidine göre sürüş tarzını kendi ayarlayabilmektedir. Bu da yakıt tüketimini düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Neden Manuel Vites?

Manuel Vites
Bazı sürücüler araba kullanırken tüm kontrollerin kendilerinde olmasını ister, Buna vites değiştirmek de dahildir. Çünkü otomatik vites araçlarda belli bir devir gücüne ulaşmadan vites değişmez. Ancak manuel vites araçlarda sürücüler istedikleri zaman vitesi değiştirebilir ve daha fazla performans alabilirler. Bu nedenle güç ve performans tutkunu sürücüler manuel vites otomobil kullanmayı tercih ederler.

Neden Otomatik Vites?

Otomatik araçları tercih edenlerin de birçok haklı nedenleri vardır. Bunlardan biri de otomatik araçların daha konforlu olmasıdır. Çünkü zaman zaman manuel araç kullanmak zorlaşabilmektedir. İşte o zaman otomatik araç daha kullanışlı olmaktadır.
Ayrıca otomatik araçlar, araba kullanmayı yeni öğrenmiş ve vites değiştirmede zorluk çeken kişiler için daha kullanışlıdır. Acemi sürücüler bu nedenle otomatik araç almayı tercih almaktadır.

Hangi Vites Türü Havayı Daha Az Kirletiyor?

Benzin harcayan tüm otomobil türleri havayı kirletmekte ve atmosfere zarar vermektedir. Arabaların atmosferi kirletme potansiyeline carbon emisyonu denir. Her aracın kendine göre karbon emisyon oranları vardır. Ancak eğer sınıflandırma yapmak gerekirsek otomatik araçların daha az carbon emisyonu oranına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak son zamanlarda düşük karbon emisyonuna sahip manuel araçların üretildiğini de söylemek gerekir.
Sonuç olarak; her iki vites türünün de kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Her aracın da sahip olduğu güçlü ve zayıf yanlar bulunmakla birlikte hangi aracı satın alacağını seçmek tamamen sürücülerin insiyatifinde olan bir durumdur. Yukarıda anlatılan özellikler dikkate alınarak sürücüler hangi vites otomobil alacaklarına karar verebilirler.


Yorumlar